"LA FOTONOVEL·LA MITOLÒGICA"

Webquest adaptada i traduïda a partir de la webquest "fotonovela miológica", d'Ángel Luís Gallego Real

 

CULTURA CLÀSSICA DE 3er d'ESO

 

 

INTRODUCCIÓ

Amb aquesta webquest pretenem conèixer la Mitologia... I en certa manera viure-la...

És probable que ja coneixeu alguns mites, algunes històries, que us siguin més o menys atractives. En aquesta webquest es tracta de recollir la informació per posar-se en la pell de Déus i d'herois.
Per fer això haureu de fixar-vos bé en els detalls de la narració que escolliu. Som-hi!!!!

 

TASCA

El treball final consistirà en una presentació en PowerPoint, amb un mínim de 10 diapositives (fotos), en les que es mostri amb imatges una narració mítica, del mite que heu escollit. Cada diapositiva ha de tenir una imatge i un text que expliqui i segueixi de forma coherent la narració que heu escollit. Si voleu també podeu posar les paraules que pronuncia cada personatge en cada moment.

 

PROCÉS

El treball el realitzareu en grups de dues persones. A classe destinarem quatre sessions per treballar la recopilació d'informació, la síntesi, i el redactat de la narració. L'escenificació en fotografies l'haureu de fer a casa. Podeu demanar ajuda a amics o família en cas que necessiteu representar alguna foto amb més de dos personatges. De la mateixa manera, tota aquella feina que no acabeu a l'aula, l'haureu d'acabar a casa. Teniu temps de sobres si treballeu amb ganes!

Passos

1-. Escolliu una narració mítica. Ha de ser una narració per grup, no es poden repetir.

Visiteu aquesta adreça, i llegiu tants mites com pogueu. Trieu el que us agradi més o el que creieu que podreu representar millor.

2-.Llegiu a continuació com construir una narració. Serà molt important que respecteu l'estructura que es proposa, la presentació dels personatges, la presentació de l'entorn, etc... Llegiu bé aquestes pautes ja que us seran de gran ajuda per la recreació de la història, i seran un dels elements a tenir en compte a l'avaluació del treball final.

3-. Escolliu els moments que considereu més significatius del relat mitològic.

4-. Escenifiqueu cadascun d'aquests moments i feu-ne una foto. Aneu amb compte, feu les fotografies a baixa resolució p er a que no ocupin tant d'espai. Aquestes fotos són les que haureu d'utilitzar per muntar la presentació tot agregant-hi el text referent als moments que anteriorment heu escollit (punt 3). Escenifiqueu les fotos de la manera que considereu més oportuna, amb vestuari o sense, amb escenari o sense, però que lliguin amb el text que les acompanya. Deseu les fotos en una carpeta o en un pen.

5-. Ara utilitzeu el powerpoint. Col·loqueu una foto a cada diapositiva, i escriviu-hi el text que heu escollit al punt 3 de manera que el relat mitològic tingui coherència.

6-. A la primera diapositiva escriviu-hi el nom del mite, el dels integrants del grup, la secció a la que pertanyeu, i el nom de la matèria. Deseu-ho en un pen i porteu-lo el dia de la presentació.

 

RECURSOS

A internet podeu consultar aquests links per completar la informació sobre el vostre mite o per contrastar la versió del vostre mite amb alguna altre existent, recordeu que alguns mites ofereixen versions un pèl diferents entre elles:

http://www.elolimpo.com/  
http://www.kelpienet.net/rea/  
http://www.galeon.com/mitoinfo/  
http://www.webmitologia.com/  
http://www.guiascostarica.com/mitos/grecia.htm  
http://sobreleyendas.com/category/mitologia/mitologia-griega/  

Si utilitzeu algun altre link haureu de citar-lo a l'última diapositiva. En cas que utilitzeu portals d'informació genèriques, com wikipedia o altres, haureu de citar el link concret que heu utilitzat.

També podeu utilitzar LLIBRES que tingueu a casa o de la biblioteca per a completar la informació i contrastar-la. En aquest cas també els haureu de citar a l'última diapositiva.

 

AVALUACIÓ

 

Excel·lent
Notable
Suficient
Insuficient
Grup
Narració
Molt bona estructura narrativa, respecta perfectament la pauta, i fa del mite un text molt amè i atractiu. Segueix bé les pautes narratives, la narració és atractiva. Segueix les pautes narratives de manera correcta. No segueix les pautes narratives treballades, el mite resulta poc ordenat i entenedor. Narració desordenada i incoherent, no respecta en cap moment les pautes narratives.
Presentació
Molt bona escenificació, les imatges destaquen i milloren l'explicació textual. Bona escenificació, les imatges ajuden a la comprensió del text. Escenificació correcta i amb coherència amb el text. Escenificació justa, poc treballada, i amb manques de coherència amb el text. Mala escenificació, gens treballada, i poc d'acord amb el text.
Continguts
Respecta el mite a la perfecció i sap emfatitzar els moments claus. Excel·lent selecció de continguts. Respecta el mite, sintetitza bé els continguts. Bona selecció dels moments claus a destacar.

Els continguts són correctes, però els moments més importants no estan ben triats. Hi ha algun error en el contingut del mite, i la tria dels moments claus a narrar no és l'adequada. El mite explicat s'assembla poc o res al mite original. Continguts equivocats.
Individual
Treball a l'aula i treball en equip
Es mostra molt interessat pel treball. Aprofita molt el temps a l'aula i treballa molt bé en equip. Aprofita el temps de treball a l'aula i treballa bé en equip. Treballa a l'aula i aprofita el temps, però ho fa de forma poc cooperativa. Es distreu fàcilment a l'aula, col·labora poc del treball en grup.

No aprofita el temps a l'aula, es mostra distret i molest pels demés companys.

 

CONCLUSIÓ

Espero que al final d'aquesta webquest, a part d'haver-vos divertit tot recreant la història, hagueu gaudit dels mites, el que heu treballat i els que heu vist dels vostres companys. Recordeu que els mites no són només relats de l'antiguitat, tota cultura necessita mites, i la nostra n'és plena!!!

 

CRÈDITS

Webquest adaptada i traduïda a partir de la webquest "fotonovela miológica", d'Ángel Luís Gallego Real

Autor de l'adaptació i traducció: Oriol Nogueras Maza (Escola Casp, Barcelona).

Nivell acadèmic: Tercer d'ESO

Matèria en la que es pot enquadrar: Cultura Clàssica

Temporització: 4 sessions d'una hora

 

Torna