Carles Martell

Carles Martell era fill bastard de Pipí d'Heristal, primer duc dels francs i personatge que es va encarregar d'apartar del govern als últims reis merovingis, també coneguts com a reis mandrosos. Pipí d'Heristal ostentava el càrrec de majordom de palau, màxima distinció militar del regne dels francs, i poc a poc va anar desplaçant del poder als reis per convertir-se en el primer duc dels francs.

Carles Martell, també majordom de palau, a la mort del seu pare, va prendre el poder als descendents de Pipí d'Heristal. Com a majordom de palau va aconseguir posar i deposar reis francs, i va protagonitzar campanyes militars que van estendre el regne franc, unificant així les Gàl·lies, la zona d'Austràsia, Nèustria, Borgonya, Aquitània i Provença.

Pel que realment fou conegut va ser per comandar l'exèrcit franc a la batalla de Poitiers, el 732 d.C., i que va suposar la derrota dels musulmans de l'emirat dependent de l'Al-Àndalus, i la fi del seu avenç més enllà dels Pirineus.

 

Pipí el breu

Pipí el breu era el fill petit de Carles Martell. Aconseguí imposar-se als seus germans en la successió, i poc a poc aconseguí aglutinar diferents territoris sota el seu càrrec. Va ser hàbil per recollir les aliances del pare i també per llaurar prestigi militar i polític. Amb l'entrega d'alguns territoris llombards al Pontificat de Roma, signà una aliança amb la Santa Seu, fet que li va permetre coronar-se el 751 d.C.com a rei franc, el primer de la dinastia dels carolingis. Amb ell s'inicià un canvi de tendència econòmica a Europa, i per molts historiadors marca l'inici de la edat mitjana pròpiament dita.

Malgrat tractar-se d'un rei, el seu tro va tenir un clar caràcter imperial, per les grans dimensions que va assolir el territori franc, i per la subordinació d'altres reis al seu poder.

 

Títols nobiliaris de l'imperi carolingi.

"Marques : territoris defensius localitzats a les fronteres de l'Imperi. Estaven governades per ducs o marquesos, que tenien poder sobre un exèrcit. Les marques eren la Marca Saxona, la Marca Bretona, la Marca Llombarda i la Marca Àvara. La Marca Hispànica, tot i dur el nom de marca, no era tal (un territori fronterer governat per un marquès) sinó un conjunt de comtats al vessant sud del Pirineu, que serien l'origen de la nació catalana, però que formava part de l'Imperi Carolingi."

"Comtats: era la unitat (...) administrativa encomanada a un comte per tal de complir les disposicions reals, presidir el mallus judicial, dirigir els contingents militars, cobrar impostos i ordenar la despesa. Eren nomenats pel rei, que els atorgava poder militar, administratiu i judicial. Tot el que no eren marques eren comtats, que eren tota la zona no fronterera de l'imperi."

"Ducats : podien designar un títol de prestigi que fa referència a una categoria de comandament elevada, senzillament a un marquès, o algun territori autònom o extern a l'imperi."

Article importat de: http://ca.wikipedia.org/wiki/Imperi_Carolingi, apartat política interior.